KURS BARISTYCZNY
Zainteresowanie oraz popyt na kawę rośnie w Polsce w niesamowitym tempie. Z każdym dniem powstaje coraz więcej lokali serwujących espresso oraz napojów kawowych na jego bazie. Jednak poziom umiejętności osób w nich pracujących jest bardzo zróżnicowany. Niestety znalezienie dobrego, wyszkolonego baristy jest trudne. Chcesz zostać baristą? Interesuje Cię niezwykły świat kawy? Wychodzimy do Państwa z pomocną dłonią proponując ten Kurs. To połączenie pasji i miłości ze skutecznością najlepszych metod szkoleniowych. W naszej szkole koncentrujemy się przede wszystkim na przekazaniu praktycznych umiejętności przyrządzania wyjątkowych w smaku i formie napojów z kawy. Szkolenia prowadzą jedni z najlepszych baristów w Polsce.
PROGRAM KURSU
a) HISTORIA KAWY
-
nazwa
-
pochodzenie kawy
-
legendy dotyczące odkrycia kawy
-
kawa w Europie - pierwsze kawiarnie
-
kawa w Polsce
b) BOTANIKA
-
wygląd kawowca, ziarna, kwiatu
-
region występowania
-
warunki uprawy
-
podstawowe gatunki ( charakterystyka)
-
kawowe rarytasy
c) OD SADZONKI DO KONSUMENTA
-
plantacje: wyżynna, nizinna
-
rodzaje upraw: ekologiczna, przemysłowa
-
kawa z certyfikatem
-
zacienianie
-
sadzenie kawowców
-
dojrzewanie kawy
-
zbiory (metody i ich wpływ na jakość kawy): picking, stripping, maszynowy
-
metody obróbki ziaren: mokra, sucha, pośrednia
-
selekcja
-
przechowywanie, transport
-
kraje uprawy kawowców (wpływ na smak kawy)
-
degustacja
-
palenie kawy
-
odcienie palonej kawy a jej smak
-
przechowywanie palonej kawy
-
mielenie
-
metody przyrządzania kawy
-
mielenie a metoda parzenia kawy
d) WPŁYW KAWY NA ZDROWIE
ELEMENTY KURSU
1. JAK ZROBIĆ DOBRĄ KAWĘ - standardy włoskie - zasada 4M
2. ESPERSSO - część praktyczna
-
ustawianie młynka, prawidłowe metody dozowania
-
espresso classico, ristretto, lungo, doppio, Americano
3. KAWY MLECZNE
-
mleko-ubijanie mleka „właściwa: struktura mleka temperatura
-
prawidłowe wykonanie: cappucino, cafe latte i cafe latte macchiato, espresso macchiato
4. KAWY DESEROWE
-
z czekoladą, z alkoholem
-
espresso affogato, espresso con panna, kawa po wiedeńsku, mocha, Irish coffee
5. WSTĘP DO LATTE ART
-
wzory lane z ręki, rysowane sosem i szpikulcem
-
free flow latte art - serce, rozeta, jabłko, przykłady wzorów łączonych
-
latte art - wzory rysowane szpikulcem
6. DBANIE O STANOWISKO PRACY
-
czyszczenie ekspresu
ALTERNATYWNE METODY PARZENIA KAWY AERO PRESS, FRENCH PRESS, DRIP
-
Doza i grubość mielenia kawy
-
Temperatura wody i czas parzenia
-
Technika parzenia
-
Degustacja
Stopień nabytej wiedzy i umiejętności weryfikuje kończący kurs egzamin. Warunkiem otrzymania certyfikatu ukończenia szkolenia jest zaliczenie testu z wiedzy teoretycznej oraz wykonanie prawidłowo espresso i cappuccino z wykorzystaniem poznanych technik.
Daty kursu: 19, 20 października 2024 r.
Koszt: 900zł
Czas trwania: dwóch dni, ok. 15 godzin lekcyjnych
Zainteresowanych prosimy o kontakt telefoniczny pod numer : +48 502 002 388